Bilvård i Arvika

Bilglas

Funderar du på att byta vindruta på bilen eller har du möjligtvis fått en ombesiktning? En köldknäpp kan orsaka en spricka om det finns spänningar i rutan, likaså kan ett stenskott få förödande konsekvenser och skada ditt bilglas på ett sånt sätt att den inte är duglig längre. Kör du omkring med en sprucken eller repig vindruta kan det bli en dyr affär för dig.

Se över din bilförsäkring

Det kan vara av god ide att se över din bilförsäkring så att det ingår en glasförsäkring. Har den det så betalar du oftast bara självrisken. Har du däremot ingen försäkring som täcker glas kan det bli en oerhört dyr affär att byta en glasruta. Att köra omkring med en sprucken ruta är en trafikfara för både dig och dina medtrafikanter. Höst och mörkerkörning kan orsaka att den spruckna rutan ger oönskade reflexer som kan vara förödande för alla ute i trafiken.

Byt hos en bilglasmästare

Behöver du byta ruta rekommenderar vi att du byter den hos en godkänd bilglasmästare. Du bör räkna med att det tar hela dagen att byta rutan. Vissa glasmästare eller bilverkstäder har lånebilar att tillhandahålla mot en mindre summa. Då det gäller din och andra medtrafikanters säkerhet så det är ingen dum idé att vara ute i god tid och byta om rutan inte är i bra skick.

Tonade rutor

Tonade rutor är inte bara snyggt. De ger även en behagligare resa under soliga dagar samtidigt som solfilmen ger rutorna ett extra skydd mot repor och slitage. Är du den händigare typen så finns det även solfilm på rulle som du får skära själv.

Undvik ombesiktning

Om du besiktar en bil med en trasig vindruta kan du vara tvungen att göra en ombesiktning, speciellt om sprickan befinner sig i synfältet. Du kan själv lätt kontrollera synfältet genom att ställa ett A4 papper ovanpå ratten. Om sprickan eller reporna befinner sig inom pappret räknas det som synfältet. En ombesiktning är både dyr och tar tid. Se till att underhålla dina rutor genom att byta torkarblad ofta och tvätta rutorna fri från smuts och damm så de inte ger repor i onödan.