Bilvård i Arvika

Omlackering

Att en bil behöver omlackeras är inget ovanligt, det kan behövas efter parkeringsskador eller när bilen utsatts för slitage som skadat lacken. Det är alltid att rekommendera ett proffs att ta hand om omlackeringen av din bil, det krävs nämligen ett stort fokus och noggrannhet för att lackningen ska kunna utföras ordentligt.

Den absolut viktigaste delen av hela omlackeringsprocessen är förberedelsen av ytan som ska lackas, man brukar säga att minst 70 % går till underarbetet och resten ägnas till själva färgläggandet. För att bilen ska få en fin och skinande glans i lacken är det viktigt att alla detaljer är perfekt förberedda, varenda liten millimeter av ytan som ska lackas måste förarbetas och de ytor som inte ska få färg behövs täckas noggrant. Det är dessutom viktigt att miljön där bilen ska lackas är 100 % anpassad för att i högsta grad undvika att damm och smuts resulterar i en misslyckad lackning.

Att anlita ett proffs

Ett riktigt proffs på omlackering är så pass rutinerad att alla dessa små detaljer sköts på ett tryggt och vant sätt. När alla förberedelser och förarbete är utfört börjar man slipa bilens kaross och proffsen använder sig av slippapper av högsta kvalitet för att få ett så bra resultat som möjligt. Slipandet kan ta ett litet tag eftersom det är viktigt att arbeta varje liten ojämnhet och lämna karossen slät från rost. När man lackar bilen på egen hand finns det stor risk att man missar någon ojämn yta och det är då i stort sett omöjligt att lacka bilen och lämna den med en fin glans.

När slipandet är färdigt börjar man spackla och det finns olika slags metoder, men de flesta brukar ändå föredra att spackla direkt på plåten för att få bra vidhäftning även om det också finns de som grundar innan spacklingen för att minska risken att rost uppkommer på karossen. Bilen rengörs ordentligt efter slipandet och spacklandet, en tryckluftsblås används och alla ytor som ska lackeras torkas rena. Slutligen lackar man bilen i den färgton man önskar eller enligt tillverkarens rekommendation. Att omlackera en bil kan också vara ett sätt att byta stil på bilen och göra den lite mer unik. Gamla amerikanare är ett exempel på bilar som oftast omlackeras för att få en ny “look”.